główna zawartość strony

POPŻ 2014-2020 - Podprogram 2018 – efekty

  1. Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krośniewicach z terenu województwa łódzkiego, przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1136 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego (Gminy Krośniewice).

  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

    • 55 779 ton żywności,
    • 3 378 paczek żywnościowych,
    • 0 posiłków.

  5. W ramach Podprogramu 2018 dla 75 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty dietetyczne w ramach działań towarzyszących.